De Nederlandse keuken is met name geïnspireerd door het landbouwverleden van Nederland. Alhoewel ook de keuken per streek kan verschillen en er regionale specialiteiten bestaan. Nederlandse gerechten zijn vaak relatief eenvoudig en voedzaam, zoals pap, Goudse kaas, pannenkoek, snert en stamppot. De Nederlandse keuken is ook beïnvloed door andere keukens, door die van Aziatische, Arabische en Europese landen en die van voormalige kolonies zoals Indonesië en Suriname. Nederlanders ontbijten traditioneel met brood of pap, en lunchen doorgaans met brood. De meeste Nederlanders eten eenmaal per dag een warme maaltijd.

ingrediënten

Basisingrediënten van de traditionele avondgerechten zijn aardappelen, groenten, en vlees. Soms worden deze samen verwerkt en bereid in de vorm van een in Nederland veel gegeten gerecht, stamppot. De populairste varianten zijn: zuurkoolstamppot, boerenkool, en hutspot. Andere traditionele hoofdgerechten zijn erwtensoep, bruine bonensoep, pannenkoeken, en vis zoals kabeljauw of schol. De warme maaltijd wordt soms voorafgegaan door soep en vaak afgesloten met een zuivelproduct zoals yoghurt.

restaurants

Nederland kent sinds ongeveer de jaren 1960 een breed scala aan restaurants. Daarnaast wordt eten afgehaald bij snackbars waar allerlei gefrituurde snacks, zoals kroketten frikandellen, en patat met Mayonaise wordt verkocht. Ook gebakken vis, zoals lekkerbek, kibbeling, en zoute haring verkocht bij viskramen, zijn voorbeelden van straatvoedsel. Aan het eind van de 20e eeuw voegden zich hierbij talloze fastfood restaurants, en Italiaanse, Indiase, Mexicaanse en andere afhaalloketten of bezorgdiensten.

Country fair cooking. Roasted potatoes cooked by vendor outdoors in big metal cauldron pot. Cookout meals bbq closeup. Fresh organic, healthy snack, potatoes on grill. Street food, fast food.