De aardappel is een geliefd voedselproduct in Nederland, eentje met een rijke smaak, maar ook met een verassend rijke geschiedenis! De Aardappel was origineel een voedselproduct van een plant uit het Andes gebergte in Zuid Amerika. De plant werd daar duizenden jaren geteeld door culturen zoals de Inca op terrasplantages.
Giftig?
Uiteindelijk toen de Spanjaarden kwamen en de regio overnamen, en het zilver en goud uit de bergen haalden, namen ze ook de Aardappel terug mee naar Europa. Maar omdat mensen ook de plant waar de aardappel aan groeit opaten, dachten ze dat de aardappel giftig was.

Germinating potato
Industriële revolutie
Het duurde tot de 18de Eeuw, met de promotie van Frederik de Grote, van het Pruisische rijk, later het Duitse Rijk, dat de aardappel populair begon te worden, de aardappel bleek een groente te zijn die op veel grond kon groeien, en ook nog eens heel voedzaam was! Snel werd het voedsel van de armen, een voedsel die alle populaties kon voeden, wat essentieel bleek te worden in de industriële revolutie, waar aardappels een groot deel uitmaakte van de voeding van de werkers.
aardappelmoeheid
Aardappels werden een must have in de diëten van de meeste Europese, Russen, Nederlanders, en ook Ieren. Vincent van Gogh schilderde zelfs zijn bekende aardappeleters in Nederland. Maar er was een probleem, want toen de Spanjaarden aardappels meenamen uit Zuid Amerika, brachten ze maar een soort mee, daardoor toen er een aardappel ziekte uitbrak, hadden alle aardappels het risico om geïnfecteerd te worden. Daarom kwam er in Nederland in 1845, maar vooral in Ierland, de aardappelmoeheid, waar zo veel Ieren stierven van de honger of emigreerden naar Brittannië en Amerika, dat de populatie van Ierland nog steeds niet de hoogte van populatie van voor de aardappelmoeheid heeft terug gekregen.

green potato field close up
Sinds die tijd voorbij was gegaan en Europa rijker werd, werden de diversiteit aan aardappelproducten meer en meer, van de Belgen met hun Patat, tot de Amerikanen en hun chips, gevulde aardappelen, hash browns, en natuurlijk ook de klassieke Nederlandse stamppot.